Lahjoituksella tuet
lastenosaston toimintaa

Näin lahjoitat

Lastun lahja vuonna 2020 syntyville julkistettiin

Keski-Suomen keskussairaalan lastenosastojen tuki ry., tuttavallisemmin Lastu, tarjosi 1.9. Keskussairaalan lastenosastoilla työskenteleville ja jo yli 25 vuotta Lastun toiminnan mahdollistaneelle verkostolleen Seminaarinmäen mieslaulajien konsertin Jyväskylän kaupunginteatterissa. Konsertin yhteydessä julkistettiin myös Lastun vuoden 2020 suursatsaus.

- Joka viides vuosi Lastu tempaisee isosti, ja nyt on sen aika, Lastun puheenjohtaja Joni Vesalainen kertoo. - Viimeaikaisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa on noussut merkittävänä teemana esiin se, että lasten syntyvyys on laskussa. Ilmiöllä on moninaisia vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan, ja tästä mm. pääministeri Rinne on esittänyt huolensa. Ensi vuoden alusta Lastu kantaa kortensa kekoon siten, että jokainen Keski-Suomen keskussairaalassa syntynyt pienokainen tulee saamaan Lastun lahjana Reetta Koiviston kirjoittaman ja Kati Aksila-Konnoksen kuvittaman vauvakirjan, Vesalainen paljastaa. - Lastu ry:n vauvakirjatempaus on mielestäni aivan huikea. Vauvakirjoilla on vahvat perinteet Suomessa ja on upeaa, että vuoden 2020 kunniaksi Jyväskylässä syntyvät vauvat saavat nimenomaan kotimaisen vauvakirjan. Toivon, että Lastun tempaus kannustaisi muitakin tahoja vastaavanlaiseen. Toivotan onnea kaikille odottaville perheille tai vielä raskaudesta haaveileville, Reetta Koivisto iloitsee.

Kaksi eri tarpeisiin syntynyttä vauvakirjaa

Erityisen kirjahankinnasta tekee se, että tekijöiltä on ilmestynyt v. 2018 kaksi erilaista vauvakirjaa. ”Rakastettu” on kohdennettu täysiaikaisille vauvoille ja ”Mestaripiirros” erityisesti huomioi keskosvauvojen kehitysseurannan ja keskosraskauteen liittyvät asiat. Kirja on syntynyt sydämestä, sillä Reetta Koivistolla on omakohtaista kokemusta keskosraskaudesta - Oma poikani syntyi pikkukeskosena, raskausviikolla 27+2 painaen 995 grammaa. Hyvin nopeasti huomasin, että perinteinen vauvakirja ei vastannut tarpeitani, joten ajatus keskosten omasta vauvakirjasta syntyi. Mestaripiirros ansaitsi mielestämme myös parikseen perinteisen vauvakirjan, joten Rakastettu julkaistiin syyskuussa 2018, Koivisto muistelee.

Vapaaehtoistyötä lastenosastojen hyväksi jo yli 25 vuotta

Lastu ry. perustettiin vuonna 1993 tukemaan lahjoitusvaroin Keskussairaalan lastenosastojen leikki-, harrastus- ja opiskeluvälineistöä sekä laitehankintoja. Viime vuosina Lastu on mm. kustantanut kuukausittain sairaalaklovnit ilahduttamaan osastoilla sairastavia pikkupotilaita. Lisäksi Lastu tukee lastenosastoilla työskentelevän henkilökunnan jaksamista. – Pyrimme tekemään lasten sairaalajaksoista helpompia koko perheille, sillä kustannamme tietyissä tapauksissa parkkilippuja ja ostamme kahvit, jotta vanhemmat voivat keitellä kahvia vapaasti sairaalajaksojen aikana, Lastun puheenjohtaja Joni Vesalainen kertoo. Toimintahistoriansa aikana, nykyrahaksi muutettuna Lastu on tukenut Keskussairaalan lastenosastoja yhteensä yli miljoonalla eurolla. Lastulle lahjotetuista varoista yli 95 % ohjautuu suoraan edellä mainittuihin tarkoituksiin, sillä kiinteitä kuluja ei ole: yhdistys toimii luottamushenkilöperiaatteen mukaisesti eikä yhdistyksellä ole työntekijöitä eikä asiantuntija- ja maallikkojäsenistä koostuva hallitus nauti kokouspalkkioita

Lahjoita

Voit kohdentaa lahjoituksesi halutessasi. Viime vuonna lahjoitetuista varoista 97% meni suoraan lapsille.

Lahjoita

Keräyskohteet

Lastenosastoilla on jatkuvasti suuri menekki pienillä reippauspalkinnoilla, joita voivat olla esim. pienet figuurihahmot, vihkot, kynät, kumit jne.

Lue lisää keräyskohteista